Šta radim pogrešno?

Priznajem… Prisluškivala sam tuđi razgovor… Doduše nije bilo potrebno ni puno da se trudim… Pre neki dan sam putovala sedmicom ovde u Novom Sadu, i nije bila neka gužva. Devojka koja je sedela iza mene je pričala na telefon. Nije bila tiha, i čula sam razgovor.

Razgovor je bio u ovom stilu: Ma daaaaaj, nemoguće da ona ima dečka. Godinama nema nikoga. Zar misliš da bi ona volela nekoga? Onda bi morala da promeni svoje ponašanje. Uvek su joj muškarci krivi, a ona je tako samoživa. Svakog dečka je oterala. Čega se plaši, molim te? Ma ona se ne plaši nikog, samo je tako dosadna i naporna…

Nisam čula nastavak priče, jer smo stigli do moje stanice i ja sam izašla iz busa. Pod utiskom onoga što sam čula, pokušala sam da zamislim ženu o kojoj su pričali. Pred očima su mi se pojavljivale divne žene iz mog okruženja koje su isto same. Žene koje već duže vreme nemaju pored sebe partnera, žene koje su partneri nakon nekog vremena zabavljanja ostavili. I jedna ta žena nije ni samoživa, ni dosadna, ni naporna. Čak naprotiv. Divne su, posebne su, brižne su.

I svi me pitaju istu stvar:
Nora, šta nije u redu sa mnom? Gde grešim?

Naravno, sve te divne žene su posebne na svoj način, pa je svaka priča drugačija. Ali ima jedna sličnost kod njih. Upravo to pitanje: Šta nije u redu sa mnom?

Mislim da je glavni problem baš tu. Što se ovo pitanje pojavljuje u njima. Što smatraju da je prirodno da je neki problem u njima. Da smatraju da baš one nešto loše rade.

Večini nama u detinjstvu su nam govorili: Ako se dobro ponašaš, dobićeš zagrljaj. Ako se ne ponašaš dobro, bićeš kažnjena. Naravno, neću sada ulaziti u to šta je u kojoj porodici značilo ponašaj se dobro i slušaj me. Međutim. Na ovaj način se nauči da ne možemo da budemo svoji. Da je potrebno da odgovaramo drugima. Zašto? Baš zato da bi dobili ljubav, nežnost, i da bi nas prihvatili.

Sa druge strane, sada kada ste kao odrasla osoba suočeni sa ovom situacijom da ovo što radite nije dobro, a želite da ispunite očekivanje voljene osobe, mislite da je u vama problem. Šta god da pokušate, ne uspevate. Na kraju dolazi do toga da se zatvarate, baš iz razloga jer ne želite da budete povređeni više. Ne želite da osetite tu bol. Ili, ako veza i započne, vrlo brzo se završava, jer ne možete da podnesete tu bliskost koji produbljuje partnersku vezu. A u pozadini toga je strah da će vas partner ostaviti, napustiti, da ćete opet ostati sami.

Jako je zanimljivo da često mislimo da ako budemo svoji, ako pokažemo partneru ko smo mi zaista, iz toga ne može izaći ništa dobro. Mislimo da mi kao mu uopšte nismo vredni ljubavi, pa nesvesno biramo da igramo neku ulogu za koju mislimo da će biti prihvatljiva. Biramo da budemo ono ko nismo da bi dobili ljubavi. Čak štaviše, kako se plašimo da će nas kazniti ako ne budemo dobri, na sebe oblačimo nekoliko slojeva zaštite kako bi se zaštitili od eventualnih napada.

Možda sada mislite u sebi: Ma ne, ja ne razmišljam ovako. Ovo se ne odnosi na mene. Ja volim i prihvatam sebe baš ovakvu kakva jesam, i ne plašim se od toga kako će to ljudi prihvatiti. Ne plašim se ni kazne ni napada.

Da li je to tako, to možete proveriti ako pogledate svoj život. Ako živite u skladnoj vezi, sa puno smeha i radosti, ako dozvoljavate sebi da se otvorite pred partnerom, onda je stvarno sve u redu na ovom području. A ako ovo ne vidite, iako stvarno želite da imate partnera, onda hajde da nastavimo sa ovom temom.

Ove misli o kojima smo pričali, zaista nisu uvek svesne, ali se sjajno pokazuju kada svesno posmatrate svoj život, i šta se dešava u vašem životu. Budući da ste stvorili svoju stvarnost mislima, spolja vidite ono što imate u sebi. Dakle, ako spolja vidite da vas povređuju, da vas ne prihvataju, da vas ne vole, da ste višak, onda verovatno negde u vašoj podsvesto postoji taj osećaj, misao uverenje da nešto nije u redu sa vama, i da niste dovoljno dobri.

Međutim ovo ovuerenje je pogršno. Istina je upravo suprotna: Divni ste, jedinstveni ste, magični ste, mudri ste, posebni ste. Niste loši, sve je u redu sa vama. Skinite se sebe sve oklope koje ste do sada vukli, skinite sve te uloge koje niste vi. Dozvolite sebi da budete svoji.

Kako ćete prepoznati da ste to vi? Prepoznaćete tako da ćete osetiti da volite sebe, da volite druge, da volite život, da volite svet. Prihvatate ono što jeste. Ne zato što ne želite da napredujete, ne zato što ne želite možda neke stvari da promenite, uparedite, poboljšate, ali ste svesni da time što ste besni, ljuti, ne postižete ništa. Postići ćete ako budete svoji i sve to pogledate očima ljubavi, nežnosti i razmevanja.

A da bi to uradili potrebno je da imate kap pažnje. Primetite kada reagujete iz straha umesto iz ljubavi. Primetite kada osuđujete, kada ste povređeni, kada se ljutite. Primetite kada napadate, kada želite da se približite nekome, a ipak se povlačite. Primetetite kada ne želite da oprostite, i željni ste osvete.

Ove stvari ćete u početku primetiti kada već prođe ta situacija, ali je važno da ni tada ne osuđujete i ne kažnjavate sebe zbog toga. Zagrlite i onaj deo sebe koji se plaši. Postavite sebi pitanje: Da sam u tom trenutku mogla da se povežem sa ljubavi u sebi, kako bi reagovala? Šta bi rekla ili uradila drugačije? Sa svim ovim saznanjima, kako bi reagovala naredno put?

Budite istrajni u ovome: Što češće budete ovo radili, brže ćete se osloboditi uloga, tereta, težina koje vučete, i koje vas sada sputavaju u tome da imate pravu ljubav i skladan harmoničan odnos u svom životu.

Ako vam treba pomoć, ako želite da oslobodite ovih podsvesnih stvari, ako želite da budete svesni svoje vrednosti, svakako predlažem da uradimo ThetaHealing tretman zajedno. ThetaHealing je sjajna tehnika da osvsestite, i pustite sve te blokade u vama. Više o ThetaHealngu pročitajte ovde na blogu. Pročitajte i iskustva klijenata. Donesite odluku i čekam vas.

Zakazivanje tretmana je putem maila: nora.jokanovic gmail.com

Zaslužuješ divnu ljubav, i veruj mi, postoji osoba koja će te voleti baš ovakvu kakva jesi. Jer ti to zaslužuješ.

S ljubavlju,
Nora

Za sve vas koji više volite da slušate stvari evo i audio snimak:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s