Unutrašnje barijere – Kako da ih prevaziđem?

Šta znače unutrašnje barijere? Sigurna sam da si već bila u situaciji kada si imala neki veći cilj u životu. Dajem primer: želela si da promeniš način života, ili želela si da promeniš, napreduješ u karijieri. Koliko god si to želela, koliko god si bila odlučna da to uradiš, nekako nisi uspevala da prevaziđeš untrašnje barijere i da ostvariš uspeh.

Da li ti je poznata situacija kada stvari idu kao po loju. Sve je sjajno sve se slaže, do jedne tačke… I onda se desi nešto i od tog momenta ti je dovoljna bilo koja sitnica da prestaneš da ideš na tom putu na kojem si do tada išla.. Iako si već bila možda na sam korak od cilja, ti praviš korake ka nazad. U ovim momentima osećaš da bi najradije odustala od svega, i da bi se vratila tamo odakle si krenula. I na žalost često se desi da nakon prepreke umesto da je prevaziđemo, mi se vraćamo na polaznu tačku.

Zašto se ovo dešava?
Zašto je ovako teško uspeti u tome da ostvarimo promenu koju želimo?
Šta znači to da smo došli do svoje unutrašnje granice?

Negde duboko u našoj podsvesti postoji nivo koji smatramo da možemo da ostvarimo. Odnosno nivo za koji smatramo da do ovde zaslužujem da ostvarim, ali dalje ne. Dalje je previše za mene. I baš zbog toga kada prevaziđemo tu granicu, ili joj se samo približimo, ove unutrašnje barijere se aktiviraju i vraćaju nas na polaznu tačku.

Ovaj obrazac će se ponavljati sve dok ne osvestimo koje su naše granice i sve dok ne osvestimo da je deo rasta i razvoja da budemo svesni svojih granica i da ih proširujemo iz dana u dan.

Danas želim da pričamo o tome kako možete da prepoznate svoje granice, kako da ih prevaziđete i kako da napravite tu trajnu promenu u bilo kom segmentu vašeg života.

Ako imate problema sa tim da prevaziđete svoje unutrašnje granice, iza ovoga se veoma često nalazi obrazac ili uverenje da nisi dovoljno dobra. Ili uverenje: ja do sada to nisam uspela, zašto bi baš sada došla do cilja?

Često iza ovih uverenja ili obrazaca stoji i to da ne možeš sebe da zamisliš u toj situaciji koju priželjkuješ, i ne možeš da vidiš sebe kako si u tome uspela.

Svi imamo tu osnovnu postavku, unutrašnji kompas koji određuje za šta osećamo da možemo da postignemo. Određuje koliko ćemo se usuditi da verujemo da možemo biti uspešni, da možemo biti srećni, da možemo živeti u partnerskom odnosu punoj ljubavi, da možemo postići materijalno blagostanje za sebe. To je neka vrsta zona komfora: ugodno nam je do neke tačke i verujemo da do neke tačke stvari nam pripadaju, ali postoji ta granica kod koje već osećamo da to već mi ne zaslužujemo.

Ako ipak uspete da prevaziđete ovu gornju granicu, recimo ostvarili ste uspeh o kojem niste mogli ni da sanjate, i onda se dogodi nešto…. Recimo. Radili ste na tome da postignete savršeni izgled. Desi se neka bolest i vratite se na polaznu tačku. Ili ste uspeli da uštedite određenu količinu novca, i pokvari se veš mašina i sve se potroši na to….

Drugim rečima: podsvesno sabotirate svoj uspeh.

Još jedan primer. Meni bliska prijateljica je govorila da ne zaslužuje da ima skup telefon, da to njoj ne treba, da to nije za nju. Dobila je telefon na poklon. I šta se desilo? Nakon dva dana joj je telefon ispao iz ruke i raspao se na param parčad. Telefon više nije bio u stanju korišćenja. Dakle, dobila je telefon, međutim osećaj da to ona ne zaslužuje, njena unutašnja barijera ju je vratila početnu tačku. Slomila je telefon.

Kako prepoznati da li imate i gde su ta vaša unutrašnja odgraničenja, unutrašnje barijere?

Pogledajte šta je to što ste u poslednje vreme želeli da ostvarite, a nije se baš desilo kako ste želeli. U kojoj oblasti vašeg života se to desilo? U čemu niste mogli da istrajete jer niste verovali u to da bi vam to moglo uspeti? Da li postoji neki obrazac koji se ponavlja svaki put kada ste u takvoj situaciji?

Da li ste skloni da kada želite da ostvarite neki veći cilj, da postignete više da imate taj osećaj i misao: nisam ja dovoljno dobra? Odnosno ne verujete da zaslužujete sreću, uspeh koji želite?

Obratite pažnju na ove stvari u prvom krugu i jasno ćete videti gde su vam barijere.

Kako prevazići unutrašnje barijere?

Na svoje unutrašnje barijere možete gledati kao na nešto što je deo puta ličnog rasta i razvoja. Uostalom, možemo se razvijati samo ako s vremena na vreme prelazimo sopstvene granice. I moram da vam kažem da svi mi imamo te unutrašnje barijere. I cilj je da ih pomeramo da ih prevazilazimo iz dana u dan.

Promena se neće desiti preko noći samo zato što ste osvestili svoje granice, ali prvi korak ka promeni jeste da ste ih svesni. Budite strpljivi i istrajni na ovom putu. Polako postepeno menjajte svoja uverenja koja ste osvestili, svesno tražite stvari koje su van vaše zone komfora.

Korak po korak

  1. korak: Naučite da cenite ono što sada imate – odnosno primetite pozitivne stvari koje trenutno imate u ovoj situaciji. Ako se fokusirate na stvari koje već sada dobro funkcionišu, automatski ćete podesiti sebe da vi možete ostvariti stvari.

I pored toga što primećuješ pozitivne stvari, pokušajte da zamislite željeni ishod što detaljnije. Zamislite sebe u toj situaciji. Kako biste se osećali kada biste postigli sve ono što želite? Bez obzira da li sada želite sjajan partnerski odnos, finansijski uspeh, napredak na poslu. Zamislite ne samo trenutak kada to postignete, nego zamislite i šta se dešava nakon toga. Kakav će biti vaš život sa tim stvarima?

  1. korak: Obratite pažnju i na znakove upozorenja, ali nema razloga da ih se plašite. Gledajte na njih kao nešto što je deo puta i neizbežnu stanicu za vaš lični rast i razvoj.

Prvi znakovi upozorenja se obično javljaju kada ste već na korak od uspeha. Kada se stvari dešvaju onako kako ste zamislili, ili čak mnogo bolje od toga. Kada prvi put osetite: o ovome nisam smela čak ni da sanjam. Tada se javi taj glasić u podsvesti koji kaže: nisi dovoljno dobra, ne zaslužuješ. I tu ćete znati da ste dostigli svoju unutrašnju granicu, i da trebate biti oprezni. Zamišljajte iznova i iznova da prevazilazite svoju unutrašnju granicu, da postižete uspeh, da uživate u željenom rezultatu, i uživajte u putovanju.

Ako osećate da iako dajete sve od sebe, da ne možete da prekoračite, prevaziđete svoje barijere, ja vam predlažem da uradimo jedan ThetaHealing treman zajedno.

ThetaHealing je sjajna tehnika za to da pronađemo podsvesne blokade, ograničenja, uverenja koja vas sabotiraju i da ih puštamo. Pa ako ste spremni, ja vas svakako čekam na tretmanu.

A zakazivanje tretmana je putem maila:
nora.jokanovic@gmail.com

I samo da vas podsetim: Zaslužujete sreću, radost zadovoljstvo. Zaslužujete da imate partnerski odnos koji je pun ljubav i razumevanja. Zaslužujete da imate finansijsku sigurnost. Oslobodite se barijera i živite život punim plućima.

S ljubavlju,
Nora

Za sve vas koji više volite da slušate sadržaje:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s