Zašto ne znaš da kažeš NE?

Da li si i ti među onima koji ne znaju, ili im je teško da kažu ne? Uvek želiš da budeš fina sa drugima, pa čak i po ceni tvoje sreće. Na samom startu želim da znaš da nisi jedina. Mnogi se susreću sa ovim, i baš zbog toga danas želim da malo pričamo o tome.

Koji su razlozi zašto nam je teško reći ne? Ja ću navesti nekoliko potencijalnih razloga.

 1. Želiš da pomogneš.
  Želiš da vide da si divna osoba, da si tu, da mogu da računaju na tebe. Ne želiš da izgubiš tu osobu, i zbog toga pomažeš kad god stigneš, pa čak i onda kada imaš svoje stvari da radiš.
  Primer: Prijateljica te je zamolila da joj pomogneš, rekla si da, a posle toga si manje spavala kako bi stigla da odradiš i svoje obaveze koje trebaš taj dan da završiš. Ali hej, pa to mi je drugarica…
 2. Plašiš se da će ispasti da si nevaspitana.
  Kao deca smo najčešće učena da treba da pomažemo drugima, da treba da im se nađemo, i da nije lepo reći ne ako nam to traže. Još ako ste živeli sa roditeljima koji su vam uvek govorili šta da radite, kako da radite, kako da odlučite, maltene kako da osećate. Dakle po tim uverenjima vaspitana osoba, radi ono što joj se kaže….
 3. Želiš da te vole.
  Svi želimo da nas vole, ali po kojoj ceni? Da li po ceni da ćemo svo vreme posvetiti drugima, a sebe zapostaviti u potpunosti? Ali znaš Nora, ja tada kada kažem da umesto da kažem ne, dobijam i zahvalnost i ljubav i podršku… Okej, ali šta kada ta zahvalnost izostane? Šta kada krene da se podrazumeva da ste uvek ovde? To dovodi kasnije do toga da ćete biti frustrirani i besni… Oni su ljuti jer nisi uvek tu, nema zahvalnosti, a ti si frustrirana jer si zapostavila sebe…
 4. Plašiš se konflikata.
  Ne voliš da se svađaš, da ulaziš u rasprave pa ti je laše reći da. Plašiš se da će ta osoba da bude besna i ljuta na tebe, da će ti zamerati. A ako i ne dođe do svađe, onda postoji strah da će ti u budućnosti uvek to nabijati na nos, što tada u toj situaciji nisi rekla da… Znate onu situaciju kada se godinama vraća na tu: Tada nisi bila tu, ili tada nisi htela da mi pomogneš… A pošto to ne želimo da slušamo, biramo da kažemo da….
 5. Plašiš se propuštene prilike.
  Možda misliš da ako sada kažeš ne, da ćeš u budućnosti nailaziti na zatvorena vrata. Dajem primer, na poslu ste dobili premeštaj. Vi ne želite da idete u novi grad, jer ste zavoleli kolege, jer vam je tu sjajno, ali nećete reći ne, jer osećate strah da će vas to onda sputavati da dalje napredjujete u karijeri.
 6. Misliš da nema nazad.
  Mnogi misle da ako kažu ne, da je to onda konačno. Doživljavaju ne kao odbijanje, što dovodi do toga da se taj odnos završava i da je to kraj.

Ako ste čitajući ove stavke, makar za jednu stavku klimnuli glavom ili ste se prepoznali, znajte da vas razumem. Međutim, ako kažete NE, znajte da time niste ni sebični, niste nevaspitani, niste konfliktna osoba. Niste zatvorili sebi vrata za neke stvari u budućnosti. Ako nekome kažeš ne znaj da ne treba da se plašiš toga da ćeš tu osobu izgubiti. Sve su to uverenja koja imamo i koja vučemo sa sobom.

Trebaš da budeš svesna da i ti imaš svoje obaveze, aktivnosti i da je u redu da njih staviš na prvo mesto, kao što to i drugi čine.
Ako kažeš ne, to samo znači da poštuješ i vrednuješ svoje vreme.
Imaš pravo reći ne.

Ako želiš da ti pomognem u tome, svakako predlažem da uradimo jedan ThetaHealing tretman zajedno. Da pustimo sve ove stare obrasce i da konačno možeš da kažeš ne kada to zaista tako osećaš i želiš.

Zakazivanje ThetaHealing tretmana je putem maila:
nora.jokanovic@gmail.com

Biće mi drago da ti pružim podršku na ovom putu 🙂

S ljubavlju,
Nora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s