5 koraka za oslobađanje od toksičnih odnosa

Iako smo u većini slučajeva svesni da smo u toksičnom odnosu sa roditeljima, rodbinom, kolegama, šefom, ipak ne možemo da se oslobodimo tog odnosa. Danas želim da vam pokažem 5 koraka koji će vam olakšati taj deo. 🙂

Izaći iz toksičnih odnosa je teško, jer nas u njima drži navika, strah, stid a ne retko i lenjost. Mnogo nam je jednostavnije ostati u tim odnosima, žaliti se, jer na taj način dobijamo pažnju, ljubav od drugih. Teže je napraviti korak, jer bi možda uradili nešto što do sada nikada nismo. A to često deluje strašno i strano. Zato neću da vam kažem da sada ustanete odma i da izađete iz tih odnosa. Nego ću vam predložiti par koraka koji vam korak po korak mogu pomoći.

 1. Izađi iz negiranja

Teško je priznati da mi je roditelj, brat, sestra, šef, osoba koja me uvek izuva iz cipela. Jer ako to priznam onda je lopta na mojoj strani: Zašto si još uvek u tom odnosu? Šta ću uraditi da se to promeni? Spoznaja ide ruku uz ruku sa tim da preuzimam odgovornost za svoj život, i da ću napraviti korake da se stvari promene.

 1. Prvi korak u tome je da iskreno odgovoriš na sledeća pitanja:
 • Da li me taj odnos puni energijom ili me cedi kao limun?
 • Da li provodim vremena sa tom osobom jer mi je lepo u njenom/njegovom društvu ili to radim iz obaveze?
 • Da li mi je žao te osobe? Pa sam zato sa njom?
 • Da li očekujem nešto od nje? Tipa: Ako budem dovoljno dobra i ponašam se pristojno, ta osoba će me voleti?
 • Da li sam zato još uvek u ovom odnosu jer želim da dobijem priznanje?
 • Da li mi je uopšte draga ta osoba?

  2. Pronađite skrivene koristi od tog odnosa

Svaki odnos, pa i onaj koji nas izuva iz cipela ima skrivenu korsit i služi nam. Jer inače zašto bi ostajali u njima? Pronađite koje su te koristi i zašto vam služi.
Možda vam služi da dokažete sebi da ste dobra osoba, da niste kao drugi. Možda služi jer smatrate ako dovoljno dobro radite i dajete svoj maksimum, neko će to primetiti i nagradiće vas. Ili sam u tom odnosu jer smatram da samo sa takvim odnosima mogu da se razvijam.

Kada nađete odgovor na ovo pitanje, možda je dobra ideja da još malo poradite na ovoj temi sa nekim.

 1. Tražite aktivnosti koje donose mir i radost

Radite stvari od kojih se osećate bolje, srećnije, ispunjenije, da ne zavisite od drugih. Uzmite neki svoj davno sanjani san i krenite da ga ostvarujete. Naučite neki novi jezik, krenite na neki sport, putujte. Nazovite prijatelje sa kojima se stvarno osećate dobro i čije društvo vam prija. Poenta je da date sebi dozvolu da se osećate dobro. Odnos koji je toksičan najčešće baš nam to uskraćuje. Nađite aktivnosti zbog kojih ćete sijati, i biti srećni. 🙂

 1. Okružite se pozitivnim ljudima, ljudima koji su u prihvatanju

Ovde mi znaju reći: Nora, lako je to reći…. 🙂
Obično kada dolazimo iz toksičnih okruženja, na nesvesnom nivou privlačimo ljude koji funkcionišu po istim šablonima. Privlačimo ljude koji nas podcenjuju, omalovažavaju, jer nam je to poznato.
Međutim kako korak po korak izlazimo iz takvih odnosa, sve manje ćemo dozvoljavati drugima da se tako ponašaju sa nama. Sve više ćemo birati pozitivne ljude.
Birajte pametno sa kim provodite svoje vreme!

 1. Ostavite osećaj sramote iza Sebe

Osoba koja je godinama živela u toksičnom odnosu, najčešće oseća sramotu. Sa jedne strane zato što su je u takvom odnosu uverili da ništa ne vredi, da zaslužuje da se tako ponašaju sa njom, i da može biti srećna ako neko uopšte želi da se druži sa njom. A sa druge strane shvata koliko je bio njen udeo u svemu tome, da je na neki način ona sve to dozvolila. Da bi taj osećaj sramote ostao iza nama, potrebno je oprostiti Sebi. Kroz to opraštanje ćete shvatiti da zaslužujete i ljubav, i pažnju, i prihvatanje bez obzira u kakvim ste odnosima bili. 🙂

Ako želite pomoć za ovaj proces, biće mi veoma drago da ti pomognem. Moj predlog je da zakažeš svoj ThetaHealing tremtan još danas, i hajde da krenemo. 🙂

Zakazivanje ThetaHealing tretmana je na mail:
nora.jokanovic@gmail.com

S ljubavlju,
Nora

One thought on “5 koraka za oslobađanje od toksičnih odnosa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s