Zašto odustajemo?

running-shoes-2661560_640Da bi mogli da rešimo situaciju, problem koji trenutno imamo, prvo bi trebali da znamo gde smo se zaustavili, šta je razlog tome, šta je to što bi želeli, a šta je to što ne želimo. Međutim to u većini slučajeva ne znamo da uradimo, samo osećamo da nemamo više snage, energije, da nešto nije onako kako bi mi voleli ili kako bi trebalo da bude, i zapravo nemamo motivaciju ni za šta. Radimo nešto čisto da bi sebe umirili, ali to nije ništa konkretno, ništa što bi zaista pomoglo da prevaziđemo datu situaciju..

Šta se zapravo dešava? Naša podsvest je ovu situaciju prepoznala kao poznatu, i ne toliko dobru, i po svaku cenu želi da nas zaštiti, čak i ako to u datoj situaciji nije opravdano. Ali pošto se sve to dešava na podsvesnom nivou, nama nije jasno šta se sada dešava sa nama.

Šta mogu biti ove stvari, daću nekoliko primera.

Neka stara tranuma koja se ponavljaja tokom detinjstva, za koju se vezuje velika količina straha i svih ostalih negativnih emocija. I sve one stvaraju ogroman alarm i uzbunu čim prepoznaju čak i minimalnu količinu sličnosti u ovoj situaciji u kojoj smo trenutno. Čak i ovde i sada osetimo tu istu količinu straha i negativnih emocija, iako sada ne bi imali razlog za to. Reagujemo na identičan način kako smo reagovali pre 10, 20, 30, 40 godina: sakrivamo se, plačemo, odustajemo.. Ne želimo ponovo da proživimo taj bol, i to je razlog odustajanja.. Ne smemo da uđemu u datu situaciju, jer ne verujemo da možmo da sa uspehom možemo da izađemo iz nje. Umesto toga ćemo se praviti da ni nismo tamo, ili ćemo pobeći..

Osećamo da ono što nam dolazi u ovoj situaciji čega se plašimo.. Ako sada završim fakultet, radiću u porodičnom preduzeću sa svojim ocem, a ja zapravo ne želim da radim sa svojim ocem… Želim nešto drugo za sebe i zato ću sama sebe sputavati.. Sputavaću sebe do mere dok ne odustanem i okrenem se na drugu stranu, bežeći od toga da se suočim sa situacijom, zauzmem se za sebe i kažem šta je to što zaista želim. Podsvesno mi je ovo bolje rešenje.. Odustaću..

Jedna od stvari je i to da bi se onda trebali suočiti sa nekom situacijom koja nam je izuzetno neprijatna. Možda smo tada uradili neku grešku, koju bi sada trebali da priznamo, ali nam je to izuzetno neprijatno.. Umesto toga lažemo sebe. SVe je uredu ovako kako jeste. Objasnimo sebi zašto je bela boja ipak crna.. I ipak odustanemo.. Umesto da tažimo rešenja, izuzetno smo maštoviti u kreiranju najrazličitijih izgovora zašto nešto nećemo uraditi..

A da li vam je poznara situacija kada umesto da kažete ja to ne želim da uradim, kažete ja to ne znam.. I to vuče neke duboke korene.. Oslobađamo sebe zadatka, misleći da će nam biti lakše jer smo prepustili nekom drugom taj zadatak, mislimo da ćemo se na taj način osloboditi stegnutosti koju smo imali zbog toga šta su želeli da uradimo, ali zapravo nije tako. Ta stegnutost je još uvek u nama, samo ćemo na nju staviti još jedan red tepiha..

Zapravo koren uzrok, razlog zašto odustajemo od stvari kod svakoga je različit, i nije uvek lako da sami nađemo te korene. Ipak su to podsvesne stvari koje su duboko u nama i ne sećemo se svega. U ovoj situaciji svakako je savet da pronađete nekoga da vam u tome pomogne. Odaberite tehniku koja će vam pomoći da se oslobodite ovih dubokih korena, programa. ThetaHealing koji ja radim je sjajan za to. ❤

Svakako vam može pomoći ako obratite pažnju na sebe, i obratite pažnju koje su to situacije kada se osećate stegnuto, koje su situacije kada želite da pobegnete, da odustanete. Ako ih osvestite, mnogo lakše ćete moći i da poradite na njima. ❤

Puno uspeha želim u tome 🙂

S ljubavlju,
Nora

20170921_111449.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s