7 stvari na koje vam je dozvoljeno da kažete NE!

sleep-1521803_960_720.jpgU ovom tekstu delim sa vama 7 stvari na koje možete da kažete NE i na taj način napravite više vremena za sebe. Najčešče se na neke stvari plašimo da kažemo ne. Pa šta će drugi reći o nama. Ili smo već toliko vremena i energije uložili u to nešto, pa kako sada to da stavim sa strane.

Dakle moj današnji izazov za vas 🙂 Na osnovu kategorija ispod, napišite stvari na koje i vi možete da kažete ne, i time oslobodite sebi vreme. 🙂 Nakon toga napišite na koju stvar ćete već danas teći ne, na koju ćete reći ne u narednih nedelju dana, i na koju ćete reći ne u narednih mesec dana. 🙂 Pa da krenemo. 🙂

Smete da kažete NE na:

1. Stranice, linkove. Pogotovu ako ta stranica izaziva negativne emocije. I sta ako ne znate šta se dešava u svetu i niste informisani? Internet je sjajan (nisam rekla da nije, jer i sada zahvaljujući internetu čitate ovaj tekst 🙂 ), ali preporuka da ga koristite pametno, a ne da bude nešto što će vam oduzeti dragoceno vreme, i još se nećete osećati dobro.

2. Dosadne, za vas nezanimljive knjige. Ne, ne treba da završite sa čitanjem knjige koju ste krenuli da čitate. Ako ta knjiga ne zaslužuje vašu pažnju, ne sviđa vam se, ne zanima vas, sklonite je! Ne treba da trošite vreme na nju! Odaberite neku drugu koja će vas zaista zanimati, inspirisati, opustiti.

3. Poziv na neki događaj gde se vama jako ne ide. Da, širiti zonu komfora je jako zanimljivo i korisno, ali ne po svaku cenu. Zbog toga ne treba da na svaki poziv kažete da, i da svuda budete prisutni. Birajte slobodno na šta ili sa kim želite da provodite svoje vreme.

4. Na osobu, sa kojim nakon razgovora se osećate kao isceđen limun. Naredni put kada se nađete u sličnoj situaciji, recite toj osobi da žurite, i nastavite dalje. Niste u obavezi da slušate kako je njoj loše i da su svi oko nje krivi, a ona sve radi savršeno. A ako je to osoba sa kojom je bitno iz nekog razloga da održavate kontakt, svedite te susrete na minimum. Možete da birate koga želite da imate u svom životu.

5. Na zadatak koji i neko drugi može da uradi. Skloni smo tome da puno stvari natovarimo sebi. Ma da, mogu ja to… A to onda dovodi do toga da nemam vremena za sebe i stvari koje su nam zaista bitne. Sledeći put kada neko želi da vam da zadatak, razmislite prvo. Ko bi još mogao taj zadatak da uradi, da li ja imam vremena za to, da li zaista želim to da uradim? ili samo prihvatam da ne kažu da ne želim da pomognem. Možete biti dobra osoba, i prijatelj i onda kada ne prihvatite svaki zadatak. Ali stvarno 🙂

6. Na cilj koji više nije aktuelan. Možda ste imali neki cilj pre izvesnog vremena. Ali vas sada taj cilj vise ne raduje. Recite mu NE. To ne znači da ste slabi, da odustajete. Kasnije možete da mu se vratite, ako želite, ali dajte sebi vremena za odmor i da stvari pogledate iz drugog ugla.

7. Na cilj koji drugi nameću, očekuju. Budi mršavija, veća, manja, radi više, radi manje, nemoj raditi, reodi dete, nemoj ga rađati, seli se, nemoj se seliti… Halo, Ti šta želiš? Kako se ti osećaš? Potpuno je svejedno šta drugi misle i govore, ako vas to ne čini srećnim, onda samo gubite vreme na to. Mantru koju ponavljate u glavi: Šta će drugi reći, zamenite je sa: šta ću ja reći, misliti, osećati? Zbog ovog niste sebični, samo obraćate pažnju na sebe i svoje osećaje.

Na šta Vi danas kažete NE? Napišite mi u komentarima 🙂

S ljubavlju,
Nora

SVE 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s