#5 – Da li sam ja odgovorna za njegovu reakciju? – Sinergija Leto 2017

holding-hands-1149411_960_720.jpg“Ako primetim nešto i to kažem njemu, najljubaznije i iskreno to mislim, a on se naljuti, iznervira se, burno reaguje. Da li je to moja odgovornost?” Odluke drugih ljudi, postupci, pa čak i emocije su njihova odgovornost. Čak i onda je njegova odgovornost, ako je ta reakcija bila očekivana, odnosno kada se moglo unapred pretpostaviti kako će ta osoba odreagovati.

Šta je onda moja odgovornost? Gde mogu da pogrešim?
Primer.
Obećala sam drugarici da idemo zajedno u bioskop. U poslednjem momentu otkazujem, jer imam puno posla, i biram da mi prioritet bude da završim posao umesto bioskopa. Znam da je bila pogrešna odluka, i to je moja odgovornost. To što se drugarica iznervirala, pobesnela, to je njena odgovornost. Mogu kasnije da je nazovem i da se izvinim.

Na našem području je često uverenje, da treba da se osećam tužno, da imam grižu savesti, krivicu, zbog reakcije druge osobe. Da ako ta osoba nije srećna ne smem da budem ni ja, jer to ne ide zajedno. Česta tema na ThetaHealing tretmanima. Nosim teret na svojim leđima i ramenima, iako nije moje…

Sve ovo mnogo detaljnije i kroz više primera sam objasnila u današnjem druženju koje možete da pogledate u video snimku ispod 🙂

Zadatak za danas:
Pogledajte makar jednu situaciju u Vašem životu kada je druga osoba burno reagovala, a vi ste mislili da je to vaša odgovornost. Na osnovu toga zašto je ta osoba odreagovala tako, pogledajte vaše dobre i loše odluke. Ako ste pogrešili, primetite to i naučite lekciju. A ako je ta osoba nešto pogrešno protumačila, primetite da je to njena odgovornost i njen izbor. A da je emocije isto tako birala.

Isto tako se setite situacije kada ste vi pobesneli, i mislili ste da je to zbog druge osobe. Primetite da ste vi sebi izazvali tu emociju. A ako je ta osoba negde pogrešila, napravila pogrešan korak, oprostite joj.

Svakako preporučujem da pogledate i naše današnje druženje za još detaljnija objašnjenja. Uživajte 🙂

11101235_10204711121472144_3096864611058718728_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s