Pitanje za milion dolara

piggy-bank-1510525_960_720.jpgZnam koliko je lako skrenuti sa puta, koliko je lako odlutati od samog sebe. Jedan glasić u meni mi govori da sam skrenula, i da treba da se vratim na moj put, ali ogromna je buka oko mene, i sve slabije čujem taj glasić… I odjednom se nalazim u svetlima reflektora, pa ni ne vidim gde idem… Nekada je zaista jedna velika opomena, drastična promena, bolest potrebna da vidimo koliko smo živeli u iluziji, koliko je jaka magla bila oko nas, i koliko smo se daleko udaljili od nas samih, od onoga ko mi zaista jesmo…

Ovo bi mogli slikovito da zamislimo pomoću makaza. Makaze su otvorene. Jedna strana predstavlja ono ko mi zaista jesmo, našu suštinu. A duga strana prikazuje put na kojem jesmo sada, naš život. I ove naše makaze ne vole da budu otvorene, i ova dva dela ne vole da budu odvojena. Prvo nam šalju male signale, da njima nije dobro ovako, da im se ne sviđa, da im nije udobno. A i nama postaje sve teže i teže da održavamo pravac, sve više energije treba da uložimo. Umara nas sve više… Boli…

Ali naše okruženje, i naš unutrašnji kritičar, kojii je svu pamet ovoga sveta pokupio od tog okruženja, nam govori da je ovo pravi put. Ovo je bezbednije, sigurnije za nas. Da ne može ništa drugo. Ne može biti jednostavnije, prirodnije. To što tebi nije dobro, to što se ti ne osećaš dobro je samo neka konfuzija u glavi, ili su prosto prevelika očekivanja.

Odakle sada ovo pitanje za milion dolara?

Jedna od najčešćih tema sa kojom se susrećem, jeste baš to da smo zalutali na svom putu i izgubili pravac. U kom pravcu da nastavim dalje? Onaj osećaj kada znate da nešto nije u redu, osećate da je promena potrebna, samo ne znate šta da menjate i u kom pravcu da krenete. Šta bi bilo kada bi, umesto da sačekaš da te nešto drastično pomeri sa ove tačke, dao sebi priliku da slobodno zamisliš bilo šta, i da pomoću toga odlučiš?

Evo pitanja: Šta bi se desilo da saznaš da si upravo osvojio Milion dolara?

Ako čitaš ovaj tekst, znam da želiš puno od života, i želiš da uživaš punim plućima, inače uopšte ne bi otvorio ovaj post. I baš zato što znam da želiš da uživaš, da je za tebe tvoja i sreća tvojih najmilijih bitna, možda je prva misao bila:
Hmmm… Uzeću jedan poduži godišnji odmor, idem u neke toplije krajeve, vodim i svog partnera, decu, prijatelje. Da se pošteno lepo odmorimo, i uživamo u svim čarima putovanja.

Ali sada imaš milion dolara i možeš da uradiš šta god poželiš. Odmor će biti zanimljiv neko vreme, ali će nakon toga dosaditi i želećeš nešto da učiniš… Pusti maštu na volju i slobodno maštaj i sanjaj sada. 🙂 Da bi ova vežba bila još efikasnija, obrati pažnju i na svoje osećaje. Da li to što sada imaš milion dolara kod tebe izaziva strah? Rasterećenje? Nešto drugo? Oseti ih.. I one će puno reći o tebi.

Zamisli sebe za godinu dana. Šta te zaista privlači? Gde se nalaziš? Ko te okružuje? Sa kime se družiš? Sa čime provodiš vreme? Učiš? Radiš? Stvaraš?
A šta se dešava nakon tri godine? Odogovori opet na pitanja.
A šta se dešava nakon deset godina?

Sva ova pitanja su prilika da se malo više upoznaš sa sobom, i da vidiš šta je to što te zaista čini srećnim 🙂 To ne znači da sada sve ove stvari treba da ostvariš, da je ovo pravi pravac. A sa druge strane, možda si spoznao svoje prioritete, koji ti mogu pomoći ako u ovom trenutku treba da doneseš neku odluku. A vežba je isto tako dobra da na površinu isplivaju i neka uverenja kojih možda nisi ni bio svestan.

Dakle? Šta bi se desilo da imaš milion dolara? 🙂

S ljubavlju,
Nora

20170921_111449

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s