Otpustite prošlost

photo-1376016_960_720.jpgZašto je nekada toliko teško da prošlost ostavimo tamo gde pripada, u prošlosti? Zašto često razmišljamo o tome da bi promenili neke stvari, koje sada već ne možemo menjati? Treba prihvatiti, da prošlost pripada prošlosti, izvući lekcije iz svega toga i sa tim lekcijama živeti danas, sada. Trebaju Vam razlozi zašto vredi, i treba ostaviti prošlost iza sebe i krenuti napred? Evo nekoliko njih 🙂

U prošlosti su nam se dešavale i dobe i loše stvari. Međutim skloni smo tome da se brinemo, nerviramo zbog onih negativnih situacija, umesto da nas divna, magična iskustva motivišu, pokreću. Brige, neuspesi i briga zbog njih se loše odražava na naše zdravlje. Dovodi do nervoze, napetosti, nesanice, pa u krajnjem slučaju i do depresije. Ako Vam je zdravlje bitno, otpustite prošlost.

Silno vezivanje za uspomene iz prošlosti nas veoma uspešno drži u našoj zoni komfora. A zapravo kada izađemo iz te naše zone, kreće zabava i život. 🙂 Ako neko ne napreduje u poslu, samo zato što se plaši odseliti u neki drugi grad, ili ostaje u vezi koja već godinama ne funkcioniše, samo zato jer se plaši biti sam, zapravo može propustiti neke prilike koje se više neće ponoviti.

Jedna od rečenica koju isto često čujem kroz rad sa klijentima je: Da se bar mogu vratiti u prošlost i sve to promenili, bilo bi sada mnogo bolje. Ono što mi se postavlja kao pitanje, a šta i da možemo to da učinimo? Šta bi bilo da sve to što smatramo da treba, mogu sada ispraviti. Imam sada jednu priliku, izvoli ispravi sve. Postavlja mi se pitanje, da li su te stvari zaista bile greške, ili je to iskustvo koje mi je trebalo. Iskustvo koje me je jako dobro naučilo lekciju. A šta bi bilo da sam onda umesto tih “grešaka” napravila još veće? Iz ove perspektive zaista smatram da je svaka situacija, svaka greška u prošlosti me je učinila jačom, svesnijom. Napravila sam je jednom, naučila sam lekciju, i otpuštam je.

Time što živimo u prošlosti, zapravo propuštamo život… Ovaj trenutak, sada kada ja ove redove pišem, i sada kada ti ovo čitaš, će jednom biti deo prošlosti.. Da, biće! Pa da li želim ovaj trenutak da proživim u prošlosti, tamo gde više ne mogu ništa da uradim, ili ću da živim u ovde i sada, i kreiram sebi divne trenutke? Ja biram, ovu drugu opciju 🙂

I Ti imaš izbor 🙂 Šta biraš? 🙂

S ljubavlju,
Nora

Leave a comment